Aşil tendonu, kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokularırıdır. Büyük gerilmelere karşı dayanıklı ve oldukça güçlü yapıda olan aşil tendonu, zorlanma veya aşırı kullanım sonucu zarar görebilmektedir. Bu tendonun temel görevi ayağın aşağı doğru bükülmesini sağlamaktır. Aşil tendonu, yürüme sırasında ayağın itme hareketini ve parmak ucunda yükselme hareketini kontrol eder. Aşil tendonu kopması ise bacağın arka bölümünde yer alan baldır kasının topuk kemiğine bağlayan tendonun kısmen ya da tamamen yırtılması sonucu oluşur. Peki Aşil tendonu kopması nedir, tedavisi ne kadar sürer? İşte, detaylar…
AŞİL TENDONU KOPMASI NEDİR?
Aşil tendonu kopması genellikle basketbol, Futbol, voleybol gibi sporlarla uğraşan kişilerde görülmektedir.
Aşil tendonu kopma vakalarının çoğunun sporcularda görüldüğü düşünülse de ani zorlama veya aşırı esneme sonucunda yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her kişinin başına gelebilir.
Aşil tendonunun koptuğu durumlarda kişi, ayak bileği arkasında şiddetli bir ses duyabilir ve şiddetli ve ani bir acı hissedebilir. Aşil tendonu koptuktan sonra yürüme ve bileği hareket ettirme zorluğu yaşanır.
AŞİL TENDONU KOPMASI TEDAVİSİ NEDİR?
Aşil tendonu kopması durumunda kişiye uygulanacak tedavi, yaşı, aktivite durumu ve kilosuna göre farklılık gösterebilir.
Profesyonel olarak spor yapan ve gen kişilerde tendonun eski haline getirilmesi için operasyon önerilir. Yaşı ilerlemiş kişilerde ise ameliyat için ciddi riskler olduğundan kendiliğinden iyileşmesi için alternatif yöntemler uygulanır.
Aşil tendonu kopması durumunda operasyon geçiren hastaların 4 ila 6 ay arasında iyileşme gösterir.
AŞİL TENDONU KOPMASI BELİRTİLERİ
Ayağın arka tarafında darbe hissiyle birlikte ses duyulması,
Ayak bileğinin arkasında şişlik ve morarma
Merdiven veya yokuşlarda yürürken ağrı hissedilmesi,
Aşil tendonunun yırtıldığı bölgede aşırı hassasiyet
Yürürken ayağı aşağı doğru bükememe
Aşil tendonu yırtılan bacağın parmak uçlarında duramamak
ÖNEMLİ: Yukarıda yer alan belirtiler kişinin yaşına ve sağlık durumuna yönelik olarak farklı bir hastalığın belirtisi olabilir. Aşil tendonu kopmasında doktor muayenesinin yanında ek tetkikler gerekebilmektedir.